Get Adobe Flash player
Home Verslag rootsreis Luan

Verslag rootsreis

Foto's van de reis staan in het fotoalbum.

Roots - zaterdag 9 mei 2015

Dag 9: reisdag naar Guilin

Zoals we gisteren al schreven, hadden we vandaag een reisdag.
Om 11 uur begon onze reis. Steven en zijn chauffeur brachten ons naar Hangzhou. Dit was een behoorlijke rit. Onderweg hebben we in een wegrestaurant geluncht. Om ongeveer half 4 waren we aangekomen op het vliegveld van Hangzhou. Daar hebben we afscheid genomen van Steve. Elke keer weer apart hoe snel je in korte tijd een band kunt opbouwen met iemand. Het was een geweldig leuke gids.

Omdat we de laatste dagen alleen in de provincie Anhui verbleven, waren we gewend aan de witte huizen, die er allemaal ongeveer hetzelfde uitzagen, de chaotische wegen en de mensen. Er werd ons wel verteld dat Anhui een van de armste provincies van China is, maar we hadden geen vergelijkingsmateriaal. Onderweg zagen we al veranderingen, de huizen werden kleurrijker, de wegen werden beter en de mensen zien er moderner uit. Nu komen we er achter dat er ook een moderner China is, we zijn nu in Guilin en dat is een hele hippe, bruisende stad.

Om 17.00 uur vertrok ons vliegtuig vanaf Hangzhou naar Guilin, waar we om 19.00 uur veilig geland zijn. We werden weer opgewacht door een gids, dit keer is dat Judy. Judy is een pittige, oudere dame die ons meteen de bus in loosde en vertelde dat de excursie van het aalscholver vissen, die gepland stond in Yangshuo niet door kon gaan, in verband met het hoge water in de Li-rivier. Daarom moesten we opschieten, zodat we deze excursie in Guilin konden meemaken, we konden geen tijd verliezen, want om 20.00 uur zou deze excursie beginnen. Dus terwijl wij verwachtten even te kunnen bijkomen van de reis in het hotel, zaten we voordat we er erg in hadden in een boot op de Li-rivier te kijken naar Chinese vissers, die op een bamboeboot de aalscholvers het water instuurden om vissen te vangen. En aangezien het hier om 20.00 uur al helemaal donker is, maakte dit het extra spannend.

Het aalscholver vissen is een belevenis op zich. Elke visser stuurde vanaf zijn boot de aalscholvers het water in. Er zit genoeg vis in deze rivier, binnen een mum van tijd hadden de aalscholvers een vis te pakken. Omdat de aalscholvers een touw om hun nek hebben, kunnen ze de vis niet zelf doorslikken. De visser pakt de aalscholver en houdt hem boven een mand, waar de aalscholver de nog levende vis in uitspuugt. Jin merkte terecht op of dit niet zielig was voor de aalscholver. Het zag er niet naar uit dat de aalscholver dit vervelend vond, maar ik vond het wel een terechte opmerking van Jin. Hij vond het overigens schitterend om te zien en wil nu zelf graag een keer gaan vissen als we weer thuis zijn.

Na deze excursie reden we naar het hotel. Zoals ik al eerder schreef, het is hier meer luxe, een hotel met een lift is toch wel erg fijn als je koffers bij je hebt en nog zere kuiten hebt van het klimmen in de Gele Bergen.

Morgen reizen we door naar onze laatste bestemming hier in China. We reizen naar Yangshou. Dit keer per boot over de Li-rivier.

Tot slot nog even het weer, vandaag was het prachtig, 30 graden en zon. Zit je de hele dag in een bus en in het vliegtuig. Morgen wordt er regen verwacht. Zitten wij op een boot...